Ateşi, alev topunu andıran Güneş’in nasıl söneceğini hiç merak ettiniz mi? Bolca su dökmek ya da toprak dökmek ateş topu olan Güneş’i söndürmeye yeter mi?
Kozmik Anafor’dan Zafer Emecan’ın yazısında bu soru şu sözlerle cevaplanıyor: “Eğer Güneş’in enerjisi Dünya’da bildiğimiz kimyasal reaksiyonlar sonucu gerçekleşen ‘ateş’ ile oluşsaydı; evet olurdu. Fakat Güneş’te ne ateş vardır, ne de ‘yanan’ herhangi bir şey…”
Peki Güneş nasıl ‘yanıyor’? Yazıda şu ifadeler yer alıyor:
“Güneş’in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır.
“SU DÖKMEK ONU SÖNDÜRMEZ”
Güneş’in parlamasını sağlayan şey çok ağır olmasıdır. O kadar ağırdır ki merkezinde bulunan atomlar bu ağırlığın basıncına dayanamayarak birbirleriyle birleşmeye başlarlar. Dolayısıyla, Güneş’i söndürmek için üzerine su dökmek veya Güneş’i kaldırıp komple suya atmak onu söndürmez.
“SUYU YAKIT OLARAK KULLANIR”
Aksine, üzerine boca ettiğiniz su da Güneş’in muazzam kütle çekimi tarafından çekilip kendi kütlesine eklenir. Bu ‘su’, merkez bölgesindeki basıncı artırır ve yıldızımızın daha fazla parlamasını sağlar. Yani Güneş, eklediğiniz o suyu da yakıt olarak kullanır.
TOPRAK DÖKMEK GÜNEŞ’İ SÖNDÜRÜR MÜ?
Güneş’e ‘tümünü kaplayacak kadar’ toprak dökseniz de aynı şey olur. Toprağın içindeki hidrojen, karbon, silisyum, azot ve oksijen yine Güneş’in yeni yakıtı olarak bünyesindeki yerini alır.
GÜNEŞ NASIL SÖNER?
Güneşe birkaç Güneş kütlesi kadar-su dökerek kütlesini ve çekirdeğindeki basıncı belli bir kritik eşiğe kadar yükseltirseniz, önünde sonunda bir süpernova patlaması ile yok olup gidecektir.”